Οι 10 λόγοι που οδηγούν σήμερα τους νέους στο κάπνισμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πριν από τρεις – τέσσερις δεκαετίες, ο Τζέιμς Ντιν, ο σκληρός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, η Μπέτι Ντέιβις, η Μάρλεν Ντίτριχ και ο καουμπόης της γνωστής καπνοβιομηχανίας «καλούσαν» στον θαυμαστό κόσμο της απόλαυσης του καπνού χιλιάδες νέους σε όλο τον κόσμο.

Η μεγάλη αντικαπνιστική εκστρατεία της τελευταίας δεκαετίας εξαφάνισε όχι μόνον από τις διαφημιστικές αφίσες τα πρότυπα αυτά, αλλά έβαλε στη θέση τους κινηματογραφικούς αστέρες να λένε ότι το τσιγάρο δεν είναι μαγκιά.

«Οπως μας αρέσει»

Ωστόσο, στην Ελλάδα, το στυλ του Τζέιμς Ντιν με το κρεμασμένο τσιγάρο στα χείλη εξακολουθεί να γοητεύει. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει έρευνα της οργάνωσης Ν. Ε. Ο. Ι. ανάμεσα στα μέλη της, ηλικίας 13 – 30 ετών, αρκετοί εκ των οποίων απαντούν (κυρίως φοιτητές και νεαροί εργαζόμενοι) με το επιχείρημα ότι «όλοι κάποια μέρα θα πεθάνουμε, τουλάχιστον ας ζήσουμε όπως μας αρέσει». Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, 200 μέλη της οργάνωσης απάντησαν ότι καπνίζουν για δέκα διαφορετικούς λόγους. Οι περισσότεροι από αυτούς ταυτίζονται με τα παλιομοδίτικα στερεότυπα των περασμένων δεκαετιών. Αρκετοί απάντησαν ότι το κάπνισμα αποτελεί μέσο για να εισχωρήσουν σε κύκλους / ομάδες. Αλλοι επειδή τους δίνει «κάποιο στυλ» ή γιατί θεωρούν ότι το άλλο φύλο βρίσκει ελκυστικό το τσιγάρο. Σε κάποιους προσθέτει αυτοπεποίθηση και καπνίζοντας την προβάλλουν, ενώ υπάρχουν έφηβοι που καπνίζουν όχι μόνον από περιέργεια, αλλά και από «αντίδραση στους κανονισμούς». Μια μερίδα αναζητεί στην απόλαυση του τσιγάρου τη χαλάρωση από το άγχος του σχολείου και του φροντιστηρίου.

Ενας στους τρεις

«Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι νέοι ξεκινούν το κάπνισμα και ένας στους τρεις νέους καπνίζει, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Οργάνωσης Ν. Ε. Ο. Ι. και παραθέτουν τα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών σύμφωνα με τα οποία, το 70% στις ηλικίες 16 – 25 ετών καπνίζουν. Το 45% εξ αυτών είναι συστηματικοί καπνιστές, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 37% των καπνιστών είναι παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών. Αλλωστε, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν νέοι που έχουν δοκιμάσει το τσιγάρο ακόμη και από την τρυφερή ηλικία των 10 ετών.

Του Θαναση Τσιγγανα