Κάπνισμα: Οι κίνδυνοι που δεν υποψιάζεστε

 

Εξ’αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας Καπνίσματος, είναι μία καλή ευκαιρία να μάθουμε τις λιγότερο γνωστές αλλά ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η βλαβερή συνήθεια για την υγεία μας. Τα αναπνευστικά προβλήματα και ο καρκίνος δεν είναι οι μοναδικές.

Προκαλεί άνοια

Όπως προέκυψε από έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Λονδίνου, οι καπνιστές που ξεκινούν το κάπνισμα μετά τα 65 τους χρόνια διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να υποστούν εξασθένηση των νοητικών τους λειτουργιών.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 600 κάτοικοι του βόρειου Λονδίνου, ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ειδικοί κατέγραψαν τις συνήθειές τους αναφορικά με το κάπνισμα και το αλκοόλ, και τους υπέβαλλαν σε τεστ μέτρησης της νοητικής τους ικανότητας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ένας στους 16 εθελοντές που συμμετείχαν εκδήλωσαν νοητική εξασθένηση, με τους καπνιστές να αντιμετωπίζουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρής μορφής τέτοιου είδους προβλήματα.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Λονδίνου οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος όσον αφορά τις νοητικές λειτουργίες πιθανότατα οφείλονται στις αγγειακές παθήσεις που προκαλεί το κάπνισμα, που συνήθως οδηγούν στη στένωση των αρτηριών και στην  ελλιπή αιμάτωση του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανατρέπουν τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες το περιορισμένο κάπνισμα βοηθάει τον οργανισμό στην αντιμετώπιση παθήσεων, όπως η γεροντική άνοια.

Βλάπτει τα γονίδια

Σύμφωνα με άλλη ευρωπαϊκή μελέτη υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στη λειτουργία των γονιδίων.

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες υποστηρίζουν στην επιθεώρηση Human Molecular Genetics ότι στους καπνιστές υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης δραστηριότητας σε γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η αύξηση αυτού του κινδύνου δεν δείχνει να οφείλεται σε μεταλλάξεις, αλλά σε επιγενετικές αλλαγές, δηλαδή σε χημικές μεταβολές των γονιδίων με αποτέλεσμα την απορύθμιση της λειτουργίας τους.

Η ομάδα των ειδικών από το Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι το κάπνισμα δημιουργεί ένα «επιγενετικό αποτύπωμα» σε γονίδια που επηρεάζουν την πιθανότητα καρκίνου.

 

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις σε δείγματα αίματος των 670 εθελοντών που συμμετείχαν σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή έρευνα, η οποία εξετάσε τη σχέση του τρόπου ζωής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και χρόνιων ασθενειών.

Από τους εθελοντές που εξέτασαν οι ειδικοί, οι μισοί είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού ή του παχέος εντέρου.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι εθελοντές που ήταν καπνιστές παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Η εργαστηριακή ανάλυση έδειξε ότι το κάπνισμα φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου λόγω της αύξησης της έκφρασής τεσσάρων γονιδίων που είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με τον καρκίνο.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως η μελέτη θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της καρκινογόνου επίδρασης της νικοτίνης και θα οδηγήσει σε τεστ με τα οποία οι ειδικοί θα εκτιμούν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του κάθε καπνιστή.

Προκαλεί αγοραφοβία

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών ειδικών οι έφηβοι που καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα αντιμετωπίζουν περίπου 7 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αγοραφοβία ως ενήλικοι, και πάνω από 5 φορές υψηλότερη πιθανότητα διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος σε σχέση με το μέσο όρο των ανθρώπων. Ακόμη έχουν περίπου 15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν κρίσεις πανικού.

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Ψυχιατρικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, που παρακολούθησαν πάνω από 680 έφηβους ηλικίας 16 ετών την περίοδο 1985-86 και την περίοδο 1991-93, όταν η μέση ηλικία τους ήταν 22 ετών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα, αντί να μειώσει το άγχος, στην πραγματικότητα το αυξάνει.

Παρόλο που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο το κάπνισμα οδηγεί στις συγκεκριμένες διαταραχές, θεωρούν πως η μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου από τους καπνιστές και οι επιδράσεις της νικοτίνης στον εγκέφαλο ευθύνονται κατά κύριο λόγω για την εκδήλωση αυτών των προβλημάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Καταστρέφει σφραγίσματα

Σύμφωνα με έρευνα οδοντιάτρων από την Ευρώπη το κάπνισμα συντελεί στην καταστροφή όχι μόνο των δοντιών, αλλά και των σφραγισμάτων. Επιπλέον συμβάλλει στην ανάπτυξη λοιμώξεων και στοματικών παθήσεων.

Οι επιστήμονες, μάλιστα που πραγματοποίησαν τη μελέτη, συμβουλεύουν τους συναδέλφους τους να ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να μην καπνίζουν.

Όπως προέκυψε από την έρευνα το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του στόματος, προκαλεί παθήσεις των ούλων, αποχρωματισμό των σφραγισμάτων και διαταραχές γεύσης και όσφρησης.

Όσον αφορά στα οδοντικά εμφυτεύματα το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο απόρριψής τους. Μάλιστα έστω και η προσωρινή διακοπή αυτής της βλαβερής συνήθειας μερικές εβδομάδες πριν από την τοποθέτηση εμφυτεύματος μειώνει τον κίνδυνο απόρριψης του.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Dental Journal.

Καταστρέφει τη γυναικεία καρδιά

Σύμφωνα με άλλη έρευνα οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιολογικά προβλήματα σε σχέση με τους άνδρες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 2,4 εκατομμύρια άτομα από το 1966 έως το 2010 και έδειξε ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα σε σχέση με τους άνδρες.

Αν και οι αιτίες αυτής της διαφοράς παραμένουν άγνωστες, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, δεδομένου ότι οι γυναίκες συνήθως καπνίζουν λιγότερο.

Οι ειδικοί αποδίδουν πάντως τον μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας του καπνίσματος για τις γυναίκες στις βιολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων και στον διαφορετικό τρόπο καπνίσματος.