Το ξέρετε ότι το κάπνισμα είναι συχνή αιτία τύφλωσης;

d3eebf6de39e8cc0820a8e03b33918e7--sedentary-lifestyle-no-smoking

Το κάπνισμα είναι συχνή αιτία τύφλωσης. Όσο πιο νωρίς αρχίζει κάποιος να καπνίζει και όσο περισσότερα τσιγάρα ή άλλα προϊόντα του καπνού καπνίζει, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος για να καταστρέψει την όρασή του και να τυφλωθεί.

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα είναι αιτία πολλών χρόνιων ασθενειών και πρόωρων θανάτων όπως διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιοπάθειες. Όμως το γεγονός ότι το κάπνισμα είναι αιτία τύφλωσης δεν είναι γνωστό στο πλατύ κοινό.

Ο φόβος της απώλειας της όρασης είναι από τις μεγαλύτερες απειλές που νιώθουν οι άνθρωποι. Φοβούνται να χάσουν την όραση τους περισσότερο από το να χάσουν οποιαδήποτε άλλη αίσθηση.Είναι απαραίτητο να γίνουν συστηματικές εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τη σοβαρή και σχετικά άγνωστη μακροχρόνια επιπλοκή του καπνίσματος που προκαλεί τύφλωση. 

Σύμφωνα με έρευνες από γιατρούς του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υπάρχει 3 έως 4 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος, οι καπνιστές να προσβληθούν από μια πάθηση που ονομάζεται εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που οδηγεί σε μείωση της όρασης και στη συνέχεια στην τύφλωση.

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης των ενηλίκων.

Αρχικά προκαλεί καταστροφή της κεντρικής όρασης.

 

Σταδιακά οι ασθενείς συναντούν όλο και περισσότερες δυσκολίες στο να βλέπουν και να εστιάζουν καλά, αντικείμενα που βρίσκονται ευθέως μπροστά τους. Η περιφερική όραση στα αρχικά στάδια δεν επηρεάζεται.

Σε έρευνες που συμπεριέλαβαν 12.468 ασθενείς βρέθηκε ότι περισσότερες από 25% των περιπτώσεων εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας οφείλονται στο κάπνισμα.Μεταξύ των ασθενών που παρουσιάζουν εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που οδηγεί σε τύφλωση, αυτοί που κάπνιζαν εκδηλώνουν την ασθένεια 10 χρόνια πιο νωρίς από αυτούς που δεν κάπνιζαν.Ο κίνδυνος στους καπνιστές για να τυφλωθούν λόγω αυτής της επιπλοκής αυξάνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 60 ετών.

Σε αυτούς που σταμάτησαν να καπνίζουν ο κίνδυνος τύφλωσης μειώνεται δραστικά.

Υπάρχει βιολογική εξήγηση για την καταστροφή της ωχράς κηλίδας του ματιού από το κάπνισμα. Η ωχρά κηλίδα, που είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση, προσβάλλεται από τις οξειδωτικές αλλαγές που προκαλούν οι τοξικές ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό δια μέσου του καπνίσματος.

Εμείς συμπερασματικά θα τονίσουμε το γεγονός ότι το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που μπορεί να αποφευχθεί με στόχο την πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που οδηγεί στην τύφλωση.

Είναι σημαντικό το πλατύ κοινό να ενημερωθεί για την απειλή για την όρασή που εγκυμονεί το κάπνισμα. Είναι αναγκαίο να γίνουν πρωτοποριακές εκστρατείες καταπολέμησης του καπνίσματος που όχι μόνο να διαφωτίζουν αλλά και να ελκύουν με έξυπνο τρόπο την προσοχή του κοινού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.