Πρωτόκολλο Ωτοβελονισμού Απεξάρτησης NADA

NADA – Πρωτόκολλο απεξάρτησης και αντιμετώπισης μετα-τραυματικού στρες!

Nada GR - National Acupuncture Detoxification Association - Greece

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Ιατρός Michael Smith στο Lincoln Hospital της Νέας Υόρκης, τροποποίησε ένα επάρχων σύστημα ωτοβελονισμού σε μια απλή τεχνική για τη θεραπεία απεξαρτήσεων ως μια εναλλακτική στη χορήγηση μεθαδόνης. 

Το πρωτόκολλο ωτοβελονισμού απεξάρτησης NADA χρησιμοποιήθηκε αρχικά πειραματικά στην Αμερική σε κρατούμενους ναρκομανείς σε φυλακές, οι οποίοι ήταν σε προγράμματα απεξάρτησης με χορήγηση μεθαδόνης. Μετά την απόλυτη επιτυχία του προγράμματος, γιατί ήταν εύκολο στην  εφαρμογή, εντελώς ακίνδυνο από παρενέργειες και ανεπιθύμητες αντιδράσεις και εξαιρετικά αποτελεσματικό, δοκιμάστηκε η εφαρμογή του και στις άλλες εξαρτήσεις (αλκοόλ & κάπνισμα) όπου και διαπιστώθηκε επίσης η εξαιρετική αποτελεσματικότητα του και για το λόγο αυτό εφαρμόζεται ευρέως με μεγάλη αποτελεσματικότητα σε όλο το κόσμο για τις απεξαρτήσεις όλων των ειδών. Εφαρμόζεται σε νοσοκομεία, φυλακές (ως εναλλακτική αντί της εκπλήρωσης ποινής), σε προγράμματα απεξάρτησης και σε ιδιωτικές κλινικές.

Άλλη εφαρμογή του πρωτοκόλλου NADA είναι στην αντιμετώπιση ενός ισχυρού μετα-τραυματικού στρες.

Ο 21 αιώνας έφερε μία διεύρυνση της εφαρμογή του βελονισμού που χρησιμοποιείται πλέον στην αντιμετώπιση της μετα-τραυματικής διαταραχής. Χρησιμοποιήθηκε σε άτομα της κοινότητας μετά από καταστροφικά γεγονότα όπως η 9/11 και ο τυφώνας Κατρίνα. Στις δύο πόλεις χρησιμοποιήθηκε σαν θεραπεία τόσο για τους πολίτες όσο και για τους διασώστες που υπέφεραν από την διαταραχή. Από τότε έχει εισαχθεί και χρησιμοποιείται μόνιμα στην πυροσβεστική. Το πρωτόκολλο NADA που περιέχει συγκεκριμένα σημεία βελονισμού χρησιμοποιείται σε 130 φυλακές της Αγγλίας γιατί διαπιστώθηκε μείωση της βίαιας συμπεριφοράς κατά 80%. Σε στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στην Ινδία, έχει χρησιμοποιηθεί κατά χιλιάδες, για την αντιμετώπιση του άγχους και της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Το πρωτόκολλο NADA έχει αλλάξει το πρόσωπο της ψυχιατρικής φροντίδας στα νοσοκομεία της Βόρειας Ευρώπης. Αναφέρουν μεγάλη μείωση στην χρήση ηρεμιστικών και περιστατικών που χρειάζεται να μπουν σε απομόνωση.

Σε καταυλισμούς προσφύγων σε εμπόλεμες ζώνες, οι υπηρεσίες που προσφέρει ο βελονισμός είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Το πρόγραμμα DARE (με ωτοβελονισμό) στην Ταϊλάνδη εφαρμόζεται επί χρόνια στις διάφορες φυλές στα συνοριακά στρατόπεδα. Τον Μάιο του 2008, το πρωτόκολλο NADA άρχισε να εφαρμόζεται σε καταυλισμούς προσφύγων στην ανατολική Αφρική, από την Real Medicin Foundation. Μετά από ένα έτος είχαν πραγματοποιηθεί 29.000 θεραπείες. Η θεραπευτική υποστήριξη εφαρμόστηκε στους επιζήσαντες ύστερα από μία βίαιη εδαφική διαμάχη και στους στρατιώτες που ήταν επιφορτισμένοι με την φύλαξή τους.

Μαγνητικά σφαιρίδια έχουν χρησιμοποιηθεί σε παιδιά που πάσχουν από την διαταραχή υπερκινητικότας και ελλειμματικής προσοχής, καθώς και από όλο το φάσμα του αυτισμού, από νυχτερινό τρόμο (τρέμουλο) και νυχτερινή ενούρηση, καθώς και επιθετική εφηβική συμπεριφορά. Επιτυχή αποτελέσματα αναφέρονται από ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, Ιρλανδία και Φιλιππίνες

Leave a Reply

Your email address will not be published.