ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΚΟΠΗΣ

Οι θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος διακρίνονται στις εναλλακτικές (μη φαρμακευτικές) και στις φαρμακευτικές.

Α) ΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ

Η αποτελεσματικότερη εναλλακτική μέθοδος είναι με τη βοήθεια του βελονισμού.

Είναι η μέθοδος που εφαρμόζεται στο Κέντρο Διακοπής Καπνίσματος Ρόδου.

Ο βελονισμός αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για τη διακοπή του καπνίσματος αφού τα ποσοστά του ξεπερνούν το 80% σε αντίθεση με τις άλλες μεθόδους (τσίχλες, patch νικοτίνης, κ.α.) που κυμαίνονται στο 25-45%.

 

Γιατί να επιλέξω τη βοήθεια του βελονισμού;

Γιατί έως και 80 % είναι το ποσοστό επιτυχίας με τη μέθοδο του βελονισμού όταν το ποσοστά αυτά είναι έως 20 με 25% για τις άλλες μεθόδους (π.χ. τσίχλες, patch νικοτίνης, κτλ) και μόνο 2-3% είναι το ποσοστό επιτυχίας γι’ αυτούς που προσπαθούν μόνοι τους.

Επιπλέον όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, είναι η μοναδική μέθοδος που δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και αντενδείξεις.

Πως γίνεται?

Ο βελονισμός είναι απλός στην εφαρμογή του και χωρίς παρενέργειες όταν εφαρμόζεται από επαγγελματίες υγείας (ιατρική πράξη). Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές (σαν τρίχα), μιας χρήσης και τοποθετούνται με ανώδυνη τεχνική σε διάφορα σημεία (πρόσωπο, χέρια, λοβό του αυτιού). Παραμένουν στο σημείο ένθεσης για 20-30 λεπτά και όταν αφαιρεθούν, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του.  Παράλληλα μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει την όποια φαρμακευτική αγωγή ελάμβανε μέχρι εκείνη την στιγμή. Τα οφέλη από το βελονισμό είναι ορατά σύντομα (λίγες ώρες μετά τη συνεδρία).

Τι επιτυγχάνει ο βελονισμός?

Ο βελονισμός είναι η πιο δημοφιλής και με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μη φαρμακευτική πρακτική στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Στηρίζει την προσπάθεια του ατόμου- καταστέλλει την επιθυμία για κάπνισμα, δημιουργεί απέχθεια στον καπνό, μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης και δίνει την ώθηση που χρειάζεται για να στηρίξει την παραγωγή ενδογενών ουσιών. Με λίγη αυτοκυριαρχία και τη βοήθεια του βελονισμού, η πραγματική μάχη με τη νικοτίνη είναι υπόθεση μερικών ωρών.

Τα πιο κοινά συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης είναι η ανησυχία, αϋπνία, δυσκολία συγκέντρωσης, αυξημένη όρεξη. Ο βελονισμός είναι πολύ αποτελεσματικός στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων και δρα αυξάνοντας την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες επιφέρουν χαλάρωση, βελτίωση της διάθεσης, ηρεμούν το πνεύμα και αυξάνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης.

Ο βελονισμός επιπλέον, αυξάνει το ρυθμό αποτοξίνωσης του οργανισμού από τη νικοτίνη και την αποβολή των τοξινών και των βαρέων μετάλλων που έχουν συσσωρευτεί με το κάπνισμα.

Τέλος, μια ακόμη από τις ιδιαίτερες συμβολές του βελονισμού είναι ότι καταφέρνει να αλλάζει τη γεύση του του τσιγάρου σε κάποιον που υποκύψει και ξανακαπνίσει, δίνοντας του μια πικρή γεύση και αηδιαστική αίσθηση καμένου ξύλου.

Επιπλέον, το μοναδικό πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος ΕΧ-program που εφαρμόζεται στο Κέντρο, πέρα από τη κλασσική τεχνική για τη διακοπή του καπνίσματος, επεκτείνεται στη ρύθμιση και αποβολή πιθανού ψυχοσωματικού άγχους και stress, που συνήθως υπάρχει και κάνει την επιθυμία για κάπνισμα μεγαλύτερη, ανακουφίζοντας έτσι τον καπνιστή από την ψυχολογική πίεση της καθημερινότητας, βοηθώντας το μυαλό να σκεφτεί καθαρά και να ελέγχει την επιθυμία.

Β) ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη

(έχει ποσοστά επιτυχίας 10-26%)

  1. Τσίκλες νικοτίνης. Μασώντας τη τσίκλα απελευθερώνεται η νικοτίνη, η οποία απορροφάται από το βλενογόννο του στόματος. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τσίκλα είναι κυρίως στο στόμα, το λαιμό και το στομάχι, όπως για παράδειγμα ναυτία, έμετος, δυσπεψία και ερυγές. Επίπλέον, οι τσίκλες πρέπει ννα χρησιμοποιούνται με προσοχή από ασθενείς με προβλήματα στα δόντια, με πόνο στη κροταφογναθική άρθρωση, ασταθή στηθάγχη, στεφανιαία νόσο και με χρόνια φλεγμονή του βλενογόννου του στόματος.
  2. Δερματικά αυτοκόλλητα νικοτίνης. Επιτρέπουν την απορρόφηση της νικοτίνης από το δέρμα. Η κύρια ανεπιθύμητη ενέργεια είναι ο ερεθισμός του δέρματος.
  3. Εισπνεόμενη νικοτίνη. Υπάρχει σε δύο μορφές, το ρινικό εκνέφωμα και την εισπνεόμενη νικοτίνη από το στόμα. οι κυριότερες παρενέργειες του ρινικού σπρέι είναι το φτάρνισμα, ερεθισμός της μύτης, καταρροή, βήχας, δακρύρροια και ερεθισμός των επιπεφυκότων, ενώ της εισπνεόμενης νικοτίνης είναι ο ερεθισμός του στόματος, ξηρότητα, βήχας και άλγος στο φάρυγγα.
  4. Παστίλιες νικοτίνης. Η παστίλια τοποθετείται στο στόμα και διαλύεται σε 30 λέπτά. Οι πιο συνηθισμένες ανπιθύμητες ενέργειες είναι οπισθοστερνικό καύσος, λόξυγγας και ναυτία, βήχας και άλγος στο φάρυγγα. Η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών αυξάνεται με τον αριθμό των χρησιμοποιούμενων παστιλιών.
  5. Υπογλώσσιες ταμπλέτες νικοτίνης. Η ταμπλέτα τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα και διαλύεται σε 20 λεπτά. Οι κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ξηρότητα του στόματος, λόξυγγας και ναυτία, βήχας και άλγος στο φάρυγγα. Υπερκεράτωση στη βάση του στόματος, στο σημείο επαφής της ταμπλέτας, μπορεί να παρατηρηθεί περίπου στο 10% των περιπτώσεων.

Θεραπεία με υδροχλωρική βουπριοπόνη (Zyban)

(Η λήψη του φαρμάκου διαρκεί 2 μήνες και έχει ποσοστά επιτυχίας 16-35%)

Η υδροχλωρική βουπριοπόνη είναι ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό και είναι καλό να συνταγοφραφείται από ειδικό ιατρό, ύστερα από λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση έτσι ώστε να αποκλειστούν καταστάσεις και θεραπείες που αποτελούν αντενδείξεις ή απιτούν προσοχή κατά τη χορήγηση. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι άγχος, ξηροστομία, κεφαλαλγία, ζάλη, αϋπνία, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα και οι πιο σοβαρές που εμφανίζονται πιο σπάνια είναι η παρουσία καταστάσεων που προδιαθέτουν σε κρίσεις (πχ. επιληψία).

Η χορήγηση της αντενδυκνειται σε ασθενείς με ιστορικό επιληψίας, αλκοολισμού, σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και ασθενείς που λαμβάνουν θεοφυλλίνη, αντιψυχωσικά, ανγτικαταθλιπτικά και κοσρτκοστεροειδή. Επίσης σε ασθενείς με βουλιμία ή ανορεξία.

Θεραπεία με βαρενικλίνη (Champix)

(Η λήψη του φαρμάκου διαρκεί 3 μήνες και έχει ποσοστά επιτυχίας 23-44%)

H βαρενικλίνη δρα στον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο με τη νικοτίνη υποκαθιστώντας την ανάγκη για κάπνισμα. Οι κυριότερες παρενέργειες που εμφανίζονται είναι ναυτία, κεφαλαλγίες, ηβίωση άσχημων ονείρων (εφιάλτες) και η καταθλιπτική διάθεση.