ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

article-2526495-0CD35220000005DC-160_634x413

Το κάπνισμα βλάπτει και άλλους εκτός από τους καπνιστές:
– Έχει τεκμηριωθεί και είναι πλέον μετρήσιμος ο κίνδυνος στην υγεία από το παθητικό κάπνισμα. (Αυξημένα αναπνευστικά προβλήματα και καρδιαγγειακή επιβάρυνση στα παιδιά καπνιστών)
– Είναι αποδεδειγμένη η αρνητική του δράση κατά την εγκυμοσύνη (1 στις 6 εγκυμονούσες καπνίζει). Το κάπνισμα οδηγεί σε αυξημένο ποσοστό αποβολών, πρόωρες γεννήσεις, βρέφη με χαμηλό βάρος γέννησης
– Τα προϊόντα καπνού αποτελούν μια από τις τοξικές παγίδες που υπάρχουν σε ένα σπίτι για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, η δηλητηρίαση από νικοτίνη (ναυτία, εμετός, ταχυκαρδία, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή) μετά από μάσηση και κατάποση ενός και μόνο τσιγάρου, αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες για πλύση στομάχου (1 στις 4 εισαγωγές σε παιδιατρικά νοσοκομεία).
Οι καπνιστές παρουσιάζουν χειρότερη ποιότητα ζωής. Μεταξύ των νόσων που μπορούν να προληφθούν, το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος αιτιολογικός παράγοντας που μπορεί να τροποποιηθεί. Το μήνυμα είναι σαφές: το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και η διακοπή του καπνίσματος είναι το κύριο μέσο με το οποίο μπορεί ο καπνιστής να μειώσει τις μελλοντικές πιθανότητες νόσου.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτοί που θα κόψουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 30 ετών, θα έχουν υγεία σχεδόν όπως και οι μη καπνιστές, ενώ αυτοί που θα σταματήσουν πριν τα 50 (σε σύγκριση με αυτούς που συνεχίζουν να καπνίζουν), μειώνουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νόσου για τα επόμενα 10 χρόνια. Σε κάθε ηλικία, ωστόσο, όσο πιο σύντομα απεξαρτηθεί κάνεις από αυτή την συνήθεια τόσο πιο γρήγορα το σώμα αρχίζει να ευεργετείται. Ακόμη και μετά τα 65 έτη, σταματώντας κανείς το κάπνισμα προσθέτει χρόνια στη ζωή του που θα αισθάνεται και θα αναπνέει καλύτερα. Ποτέ δεν είναι αργά!

grafima_reuters_kapnisma_111.medium